Większość dzieci lubi słodycze, ale zazwyczaj tajemnicą jest to, jak one powstają. Żeby poznać technologię produkcji cukierków „krówek”, uczniowie klas drugich wraz z wychowawczyniami wybrali się 19 maja do fabryki cukierków w Milanówku. Krówki to cukierki z historią, z tradycją. Niemal wszyscy znają mleczny smak ”ciągutki”, zawiniętej w papierek z rysunkiem krowy. Tymi najpopularniejszymi są krówki z Milanówka.
Dzieci zobaczyły w jaki sposób łączone ze sobą produkty, według receptury z 1921 r., przekształcają się w „krówki”. Obserwowały proces zakończony owijaniem cukierków w papierki. Poznały zawody takie jak: cukiernik, czekoladnik, karmelarz, technolog produkcji wyrobów cukierniczych, operator maszyn do produkcji wyrobów cukierniczych. Następnie degustowały świeżutkie słodkości, które zeszły z linii produkcyjnej. Kolejnym etapem wycieczki po fabryce było samodzielne projektowanie własnych papierków na cukierki i nauka pakowania. Przygotowane przez siebie paczuszki wszyscy zabrali ze sobą.
Uczniowie wrócili do szkoły pełni wrażeń, ale też ze świadomością skutków uzależnienia od słodyczy. Już wiedzą jak ważny jest umiar w spożywaniu słodkich smakołyków.
Renata Jagodzińska





